Gdzie zjeść sushi Żoliborz?

Prawie każda ryba lub inny organizm morski jest jadalny, ale nie każda z nich jest jadalna na surowo w sushi Żoliborz. Surowe ryby są modne na Zachodzie od pewnego czasu, ale sushi i sashimi są od stuleci częścią kuchni japońskiej. Podczas robienia w domu najlepiej postępować zgodnie z ich wskazówkami, aby wiedzieć, które ryby można bezpiecznie jeść na surowo.

Bar sushi Żoliborz zaprasza do zapoznania się ze swoim menu! W przypadku każdego surowego dania najlepiej będzie trzymać się dowolnej ryby, którą można znaleźć w barze sushi (sushi-ya, jak to się nazywa w Japonii). Może to być problem, jeśli nie jadłeś wcześniej w jednym. Zacznijmy od klasycznej surowej ryby, którą zobaczysz w japońskim sushi-ya:
- Tuńczyk: najlepszy wybór, wybierz dowolny tuńczyk, w tym bluefin, żółtopłetwy, opastuna, latający bonito, bonito i albacore. Jest też kilka rzadszych.
- Łosoś: Chociaż jest popularny i powszechnie używany do sushi Żoliborz, ta konkretna ryba budzi obawy o pasożyty. Najpierw należy go zamrozić.
- Małże, Przegrzebki i Abalone: ​​Te mięczaki są dość popularnymi opcjami. Będziesz jednak chciał unikać ostryg. Chociaż są smaczne na surowo, ostrygi nie pasują do ryżu sushi.
- Yellowtail: Jest to rodzaj jackfish zwany po japońsku hamachi. Dla wielu osób jest to ulubiona surowa ryba serwowana w sushi na Żoliborzu.




Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.